Local food


Small-scale farming and fishing. Berry and mushroom picking. Art and circulation.

SISKAORVELI’S UNPRETENTIOUS EVERYDAY FOOD

SiskaOrveli’s kitchen lacks all clank and clamor. You will not be blinded by light or alarmed by the crackle of electricity in SiskaSiskaOrvelis’ kitchen. It consists only of fire’s silent glow, oven’s warmth, and nature’s own light, which provide everyday meals for both residents and visitors.

SiskaOrveli gets his raw materials from his close environment. SiskaOrveli both grows and gathers. SiskaOrveli fishes. SiskaOrveli’s raw materials are a message of respect for nature. SiskaOrveli’s raw materials have a clean scent and tell a story about nature’s wealth and variety. SiskaOrveli’s shopping basket is filled with bare necessities and exotic flavors; nowadays there is no meat in it.

SiskaOrveli gathers the fruits of nearby forests and meadows. Her raw materials consist of herbs, berries, mushrooms, and tree sap. Insects and larvae are also welcome into his basket. SiskaOrveli grows his food in the forest, field, and green room. She grows his cherished cabbages, potatoes, carrots, and various herbs under the open sky. Tomatoes, cucumbers, chili, and paprika ripen in his green room. SiskaOrveli’s farming is guided by nature’s ways, and he seeks to improve the soil with its own medicine. SiskaOrveli silently accepts the power and fluctuation of nature. Nature yields its bounty when it wishes, both without and with conditions. SiskaOrveli’s garden lies within the forest, and the forest is present in her garden.

SiskaOrveli fishes with both nets and wire traps. SiskaOrveli is also handy with the fishing pole. She accepts both the big and small in the form of roaches, vendaces, perches, pikes, burbots, and whitefishes. Crabs and mussels also sometimes find their way into his basket. SiskaOrveli catches only what she needs. Every species are cooked according to their attributes. Every species has a distinct culinary smell that touches one’s heart. Water both cleans the fisherman’s hands and moistens the food. Water also readies the tongue for the feast.

SiskaOrveli weeds, cleans, and composts. Nothing goes to waste. SiskaOrveli’s respect for nature reaches everywhere. There will be no waste. The compost crawls with life. Nature creates and fertilizes, while SiskaOrveli assists it.

SiskaOrveli’s dishes are an everyday feast for the senses. They consist of the simple beauty of cabbage and fish. Available raw materials are at the core of every meal. The required cooking time is a sign of respect for both nature and food.

SiskaOrveli’s dishes also bear an artist’s touch. They do not have any guidelines or templates. Each dish is both a showcase of creativity and a thoughtful experiment. Food nourishes, and its taste also rewards its consumer with ever-changing flavors. The multifaceted array of flavors is a surprise and a challenge. It contains an incredible multitude of culinary colors.

SiskaOrveli’s food presents a conundrum and shows respect for life; it comes from the nature, and is present in nature in both place and time. SiskaOrveli’s food is for you and me. SiskaOrveli’s food prepares your belly for dreams. SiskaOrveli’s kitchen resides within SiskaOrveli’s heart.

ORVELIN KONSTAILEMATON ARKIRUOKA

Orvelin keittiössä ei kolise ja pauku. Orvelin keittiössä ei valo häikäise, eikä sähkö sähise. Tulen hiljaisessa loimussa, uunin lämmössä ja luonnon omassa valossa syntyvät arjen ateriat niin itselle kuin ohikulkijalle.

Orveli hankkii raaka-aineet lähiympäristöstä. Orveli kerää ja kasvattaa. Orveli kalastaa. Orvelin käyttämät raaka-aineet viestivät luonnon kunnioitusta. Orvelin valitsemat raaka-aineet tuoksuvat puhtautta ja viestivät luonnon moninaisuutta sen kaikessa rikkaudessa. Orvelin kauppakassi on välttämättömyyden täydennystä ja makujen eksotiikkaa. Lihaa ei Orvelin kauppakassiin nykyisin päädy.

Orveli kerää lähimetsän ja niityn antimia. Raaka-aineiksi päätyvät yrtit, marjat, sienet ja mahlat. Orvelin koriin sopivat myös hyönteiset ja toukat. Orveli kasvattaa metsässä, pellossa ja kasvihuoneessa. Avoimen taivaan alla kasvavat rakastamansa kaali, peruna ja porkkana sekä monenmoiset yrtit. Kasvihuoneessa kypsyvät tomaatti, kurkku, chili ja paprika. Orveli viljelee luonnon ohjaamin keinoin kohentaen ja parantaen maata sen antamin lääkkein. Orveli hyväksyy luonnon liikkeet ja voimat. Luonto antaa ajallaan, ehdoitta ja ehdoin. Orvelin puutarha on metsässä ja metsä puutarhassa.

Orveli kalastaa katiskoin ja verkoin. Orveli onkii. Antimia ovat sekä pienet ja suuret niin särjet, muikut, ahvenet kuin hauet, mateet ja siiat. Rapu ja raakkukin eksyy joskus matkaan. Orveli kalastaa sen, minkä käyttää. Jokaisella lajilla on arvoisensa ominaisuus ja käyttö. Jokainen laji tuoksuu tarkoitustaan ja koskettaa sydäntä. Vesi huuhtoo kalastajan kädet ja kostuttaa ruoan. Vesi voitelee myös maistavan suun.

Orveli kitkee, siivoaa ja kompostoi. Mitään ei hukata. Orvelin luonnon kunnioitus ulottuu kaikkeen ja kaikkialle. Jätettä ei synnytetä. Komposti puhisee ja kuhisee. Luonto luo ja lannoittaa, Orveli auttaa ja avustaa.

Orvelin valmistamat ruoat ovat yksinkertaista aistien arkea. Ne ovat kauniisti ”kaalia ja kalaa”. Saatavilla olevat raaka-aineet määrittävät kulloisenkin aterian sydämen. Tarvittava valmistusaika on luonnon ja ruoan kunnioittamista.

Orvelin ruoat ovat taiteilijan kädenjälki. Niille ei ole ohjeita tai muotteja. Kukin ruoka on luovuuden näytös ja kokeileva ajatus. Ruoka ravitsee ja maku palkitsee yhä uusin vivahtein. Makujen moniulotteisuus yllättää ja haastaa. Värien kirjo on ”uskomaton”.

Orvelin ruoka on elämän arvoitusta ja arvostusta luonnon helmassa sekä helmasta hetken ajassa ja paikassa. Orvelin ruoka on sinulle ja minulle. Orvelin ruoka on täysi vatsa unelmille. Orvelin keittiö on Orvelin sydämessä.